Babybare 2016 prints PRE-ORDER

Hello world :)

We are open pre-order for Babybare Cloth diaper and other product range! Details pre-order as followed :

Closing date : 10/1/2016

Term payment : Full payment

Bare Cup Nappy All in one RM80

Bare cup Nappy All in two RM80

  • Outer Minky
  • front snapping
  • one size fits all (3-15kg)

all in 2 all in one babybare_bella babybare_summer sky buttercup yellow counting_sheep daydream island lavendar pd_bn_aqua01 pd_bn_gigg01 puff pink vivid white

Silky bear Nappy All in one RM80

Silky Bear Nappy All in two RM80

  • Outer PUL
  • Front snapping
  • One size fits all

all in 2all in onestick-a-phant stargazer reef pd_bp_bamb02 pd_bp_mons02 candy apple   pd_bp_deja01 pd_bp_flfl02 pd_bp_farm02pd_bp_fire01

Wetbag (double zipped wetbag) RM60

 babybare_wetbag_ducky babybare_wetbag_fantastic_fox babybare_wetbag_mastermind babybare_wetbag_princess_daydream babybare_wetbag_sahara babybare_wetbag_vivid pd_wb_aqua01 pd_wb_bell01 pd_wb_gigg01 pd_wb_naut01 pd_wb_robo01 pd_wb_shep01 pd_wb_summ01

Please place your order here or whatsapp 016 215 8284 for inquiry

Waterproof mattress protector

Hello world. Alhamdulillah..

Product terbaru di Bummia Kids minggu ini adalah Mattress protector/lapik tilam yang waterproof/kalis air.

blooms shield 1

1.Waterproof keseluruhan bahagian?

Ia kalis air/waterproof sepenuhnya di bahagian atas. Di bahagian tepi tilam diperbuat daripada material yang elastik keseluruhannya bagi memberi fitting yang baik pada semua jenis ketebalan tilam.

2. Bagaimana rupa alas tilam ini?

blooms shield 2

kami sertakan gambar bersama. Ia adalah jenis ‘fitted’. so full coverage untuk tilam dan kemas.

3. Material yang digunakan panas tak?

Material yang kami gunakan untuk tilam ini tidak panas dan tak berbunyi ‘plastik’. nyaman dan selesa

4. Siapaah yang patut memiliki waterproof mattress protector ini?

  • Anak yang kencing tilam atau dalam proses potty train
  • Penjagaan orang yang sakit, atau orang tua
  • Anak yang tinggal di asrama
  • pemilik pemilik homestay yang nak memelihara tilam

5. Boleh dibasuh atau tidak?
Boleh dibasuh menggunakan sabun pakaian biasa yang boleh didapati di pasaran. Elakkan penggunaan peluntur.

6. Ada berapa saiz?

untuk alas tilam ini kami mempunyai 3 saiz yang dipakai secara meluas.

  • Super single 120 : RM79
  • Queen 160            : RM89
  • King 180               : RM99

7. Ada berapa pilihan warna?

Kami menawarkan pelbagai pilihan warna yang menarik.

12516073_10207396552365792_1716558001_n 12527656_10207396555285865_1749946670_n 12468002_10207396553405818_1510415516_n  12506665_10207396552685800_2071079698_n (1) 12516133_10207396552765802_1774646984_n

Kos penghantaran :

  • Semenanjung Malaysia : RM6
  • Sabah/Sarawak : RM10

Untuk tempahan :

Whatsapp ke

016 217 8284 / 016 215 8284

Terima kasih kerana sudi membaca :)

Storksak ongoing pre-order

Hi all :)

Lately ramai betul yang nak pre-order storksak tapi tak tau macam mana terma dan step yang betul untuk order. Listed below is available Storksak diaper bags in Malaysia yang Cik Puan boleh order.

storksak logo

 

Bagaimana termanya dan caranya?
  • Deposit – 100% payment atau 50% deposit dibayar hanya selepas kami pasti bahawa bag yang anda order are available. Subject to stock availability.
  • ETA – 5-10 working days (selalunya lebih cepat)
  • Discounted price for pre-order is not shown ( get better price if you pre-order with us)

step : 

  1. Boleh lihat pilihan storksak designer diaper bag yang available to be order in Malaysia market. Cuba check di link ini juga sekiranya bag yang diminati ada di dalam ‘ready stock’ kami : www.bummiakids.com.my
  2. Fill up the form and we will reply with price and ETA
  3. After you agree with price, we will check the stock availability.
  4. If the bag is available to order, then you may proceed with payment.
Order form at the bottom of this post.
 elizabetholiviatania beeashleyninatotebaileygigi catherinebobbylucindanoaariel           poppy stroller clips
Interested to pre-order? fill in the form below.

Stripping cloth diaper dengan step yang betul

Ramai menganggap stripping cloth diaper mempunyai satu cara sahaja. no no no.. saya pun fikir perkara yang sama before ni pun. Actually bukan banyak cara, tetapi caranya berbeza bergantung pada punca. Setiap punca yang berbeza, cara nak handle pun berbeza, ye tak.

ok. first of all, mengapa dan bila kita perlu stripwash/stripping ni?

stripping cloth diaper

Stripping Cloth Diapers

Biasanya, kita perlu stripping cloth diaper sekiranya cloth diaper yang digunakan tidak menyerap dengan baik dan juga berbau! Jangan risau, ia tidaklah sesusah dan seburuk yang disangkakan. Masalah ini terjadi  akibat daripada detergent build up iaitu residue detergent yang terlekat pada permukaan cloth diaper ( fleece/suede/microfiber).

Stripping Cloth Diapers – Mengapa?

Again, cd yang bersih adalah cd yang fluffy dan tidak berbau. Jika berbau, mungkin sahaja disebabkan oleh :

  1. Detergent build up
  2. Diaper Cream
  3. Not enough detergent/ not enough water

Penyebab

1.Detergent buildup

Detergent buildup terjadi kerana

  • Guna terlalu banyak detergent atau air yang digunakan tidak mencukupi/terlampau sedikit
  • Penggunaan detergent yang tidak sesuai (rujuk di sini untuk CD friendly detergent)

ia terjadi secara perlahan dan ambil masa berminggu atau bulan. Buildup ini tidak boleh muncul dalam masa 1 malam sahaja. Detergent build up ini akan mewujudkan lapisan kalis air di atas inner/insert cloth diaper. Seterusnya cloth diaper akan cepat bocor dan berbau.

Bagaimana nak kenal detergent residue?

  • Biasanya bila kita curah/renjiskan air pada permukaan inner (fleece biasanya), air tersebut tidak akan menyerap. Senang cerita seperti mencurah air pada daun keladi. Macam tu la lebih kurang yea. You see
  • cloth diaper berbau
  • fabric bewarna kuning, atau pudar warnanya

2.Diaper cream

Penggunaan diaper cream yang tidak CD friendly boleh menyebabkan pembentukan lapisan kalis air pada permukaan inner/insert. Ini seterusnya boleh menyebabkan cloth diaper tidak menyerap dengan baik dan seterusnya boleh menyebabkan kebocoran. CD friendly diaper cream adalah seperti grovia magic stick dan CJ Butter. Jika mahu menggunakan diaper cream yang tidak CD friendly, pastikan guna bersama diaper liner.

3.Not enough detergent/ not enough water

Jika cloth diaper mula mengeluarkan bau ammonia atau tengik, itu antara tanda-tanda bahawa stripping perlu dilakukan dengan segera. Biasanya bau ini akan muncul sebaik sahaja bayi pee. Bau ammonia yang terhasil adalah dari tindakbalas bakteria dan pee (urin).

Ia sering terjadi pada night diaper kerana diaper dipakai sepanjang malam, kepanasan dan urin menjadikan ia medium terbaik untuk berkembang biak.euwww… cd yang absorbent dan terdiri daripada banyak layer lebih mudah untuk terjadi kerana ketebalannya menyukarkan air untuk melalui semua lapisan dan menyingkirkan bakteria yang ada.

ok next!

How to strip?

Ada beberapa cara yang sering digunakan. First of all, basuh diaper dengan detergent seperti biasa. ini bagi memastikan CD adalah betul-betul bersih

1) Soak in a hot water : Some blogger suggest boiling all those material, but i’m not suggested to boil your insert. boiling water/too hot water may damage or weaken your CD fabric (oppss terspeaking pulak). Ini adalah antara cara yang paling pantas dan murah untuk strip semua CD TETAPI hanya diaper yang tiada lapisan PUL atau TPU,/melemahkan fabric , maka nanti CD cepat reput.. nangis ok.. so apa yang boleh? Basically – flats, prefolds, plain inserts, etc.bolehla kita nak rendam dengan air panas/boiling water). Nak best lagi tambah, RGD/oxygen bleach untuk kesan lebih bagus

2) Dishwasher /sabun basuh pinggan:

sunlight

Untuk menyingkirkan oil/grease coating yang disebabkan oleh diaper cream/balm, caranya sedikit berbeza. Boleh basuh dengan menggunakan sedikit sunlight. letakkan sunlight pada permukaan inner/fleece, kemudian gosokkan bersama air suam. Elakkan dari menggunakan sabun basuh pinggan yang mempunyai enzim. Cukup sekadar yang plain sahaja.

Sunlight sangat bagus menanggalkan minyak dan gris, maka untuk stripping akibat mendapan cream/diaper balm, sunlight adalah pilihan yang baik! Pastikan cd yang distrip dengan sunlight dibilas dengan bersih sebelum dimasukkan ke dalam mesin basuh.

3) Basuh basuh basuh dan basuh – Basuh cd beberapa kali in a hot water TANPA detergent. Lagi lama, lagi banyak air lagi bagus. Selalu tengok bilasan terakhir, kalau masih ada mendapan asing means kena basuh lagi dan lagi.

Additives

Ada beberapa additives yang boleh digunakan untuk stripping cloth diaper. Ada bahan yang boleh menyebabkan warranty untuk certain brands of CD terbatal :

1) Vinegar – Vinegar boleh menyebabkan stain sukar untuk hilang. Elakkan juga menggunakan vinegar pada material seperti PUL, TPU dan elastic. so, jika kita strip insert then boleh guna vinegar.

2) Rockin’ Green – Jika anda pengguna RGD, pastinya anda hampir tidak perlu pening utuk stripping CD. Jika rasa terdapat bau ammonia yang tidak menyenangkan, mungkin boleh rendam semalaman CD bersama RGD.

3) Oxygen bleach – di Malaysia ada a few brands  oxygen bleach seperti baby organic, lunacare. Oxygen bleach tidak merosakkan fabric, membantu menghilangkan stain dan membantu dalam proses stripping. Gunakan sukatan yang betul ok?

kesimpulan

Laundry bukanlah sesuatu yang perlu dirisaukan sangat specially yang baru dalam cloth diaper ni. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja dan ada yang tak pernah hadapi lansung (ok je kan). JIka berlaku, jangan panik, cari punca, and strip semula. semudah itu!

Salam sayang!

FAQ berkenaan Rockin’ Green Detergent

Berikut adalah jawapan bagi soalan yang sering ditanya oleh pengguna baru juga pengguna tegar RGD.

Jika FAQ ini masih tidak memberi jawapan kepada persoalan anda, boleh terus hubungi kami di bummiakids@gmail or sms/whatsapp 016 217 8284

faq - rgd

Rockin’ Green detergent sesuai untuk apa?

Well, hampir kesemuanya! Rockin’ Green detergent sesuai untuk basuhan seisi keluarga. termasuklah baju kerja, baju anak -anak yang kotor dan terkena stain, natural fiber/ kain yang sensitif dan pastinya CLOTH DIAPER! yeay

Apakah formula yang patut saya guna ?

Rockin’ Green didatangkan dengan 3 formula. Apakah perbezaannya?

Soft: formula ini khas untuk mereka yang mempunyai kulit yang sensitif dan kawasan yang mempunyai soft water.

Classic: This is the original formula, dan sangat sesuai dengan air di malaysia, moderate to hard water.

Hard: This formula is designed for those with the most troubling hard water.

All Rockin’ Green formulas are designed with the same great ingrediants, and work for all water types. Most people do great with Classic Rock, and so when in doubt start off with that! All 3 formulas are suitable to for use with cloth nappies, and for general family washing. Still unsure? Contact us for more help.

Berapa banyak RGD yang kita perlu guna?

Apabila berbincang mengenai berapa sudu/scoop RGD yang perlu digunakan untuk basuhan cloth diaper anda, ia bergantung pada banyak faktor.

So untuk mendapatkan sukatan, anda perlu untuk trial and adjust mengikut rutin basuhan kita. sukatan bergantung pada :

* A very large or very small load

* Soft or Hard water

* Soil level

Kami mencadangkan anda memulakan penggunaan RGD dengan 1/2 scoop untuk frontloader/HE machine, and 2 scoop for a toploader. * sukatan ini adalah starting point, dan boleh tambah atau kurangkan mengikut rutin basuhan masing masing.

Beri perhatian pada hasil basuhan, jika masih ada stain, bau, ammonia smell atau rash pada kulit bayi, kita boleh adjust sukatan RGD ini sehingga mendapat hasil yang diinginkan. Bilasan terakhir sepatutnya tidak lagi mengandungi/menghasilkan buih. Air bilasan akhir juga adalah jernih. Bilas sekali lagi sekiranya bilasan akhir masih mempunyai buih atau air bilasan masih keruh.

Is Rockin’ Green detergent safe for my cloth diaper?

Semestinya! Rockin’ Green detergent sememanganya direka khas oleh pengasasnya untuk digunakan dalam membersihkan cloth diaper (something we LOVE here at Rockin’ Green!!). Kita tak perlu risau lagi dengan cloth diaper build up atau cloth diaper yang dah makin kurang serapannya dengan adanya Rockin’ Green. Hanya guna amount yang sangat kecil, ia mampu membersihkan cloth diaper dengan baik. Ia sesuai dengan natural fiber yang delicate termasuk hemp, bamboo, cotton dan seriously amazing on microfibre. Semua scent sesuai untuk digunakan pada cloth diaper.

I have very sensitive skin, what product do you recommend?

Try the SOFT ROCK formula! It has been tested on some of the pickiest babies, and most sensitive skin around with great results. Jika tiada pilihan, Bare Naked Babies (unscented) Classic & Hard Rock detergents juga disarankan.

Cloth diaper saya berbau!! Will Rockin’ Green help?

Yes! You can do a mini-strip when you first start using Rockin’ Green to get the jump on the funk.

  1. Fill your washer with warm or hot water and 3 Tbsp of Rockin’ Green detergent, along with your nappies.
  2. Let it soak for approximately 30-60 minutes. Then launder as usual. If you have a Frontloader machine, you may have to consult your manual but you can usually do a soak by pressing the start or pause button.

*Tip: Repeat this process anytime you need a good deep-cleaning. If your nappies have excessive buildup or residue, it may take a few soaks to get them in good condition.

You can also do a soak anytime that you feel your nappies need a good deep cleaning.

Keep using Rockin’ Green to keep the stinkies at bay.

rocking-green-classic-rock-flavours_6

Do I need to do anything special if I am switching from another detergent?

If you are switching from a clean rinsing detergent, you may have little to no trouble switching to Rockin’ Green. With some detergents, you may experience some problems as the built up soap is drawn to the surface of your nappies or clothing. Even laundry that appeared to be clean before switching, may suddenly become stinky the first few washes with Rockin’ Green detergent. This is totally normal, and will improve with continued use. To speed up the process, try Rockin’ a soak with 3 Tbs of Rockin’ Green followed by several washes with nothing. Repeat the process until your nappies & laundry are fresh smelling again. (This will usually not occur with your general family laundry).

I just started using Rockin’ Green and my nappies smell worse! What’s up?

Sometimes, it takes a few washes to experience the full benefit of Rockin’ Green detergent. With each wash, Rockin’ Green will work to pull out the trapped in detergent, grime and minerals that are inside your nappies and inserts, which can temporarily cause stink issues or even repelling for some people. If you experience this problem, we would suggest you Rock a Soak and then do several washes with no soap added to flush out all the gunk. Repeat the process until your nappies are clean smelling, and then continue to use Rockin’ Green at the recommended dosage for day to day washings.

Bolehkah Rockin’ Green detergent digunakan pada mesin basuh Front loader?

Semestinya! Oleh kerana RGD bukanlah formula yang mengeluarkan banyak buih maka kita tidak perlu risau untuk menggunakannya pada mesin basuh front loader. Hanya 1/2 scoop sudah mencukupi :)

What if my washer doesn’t accept powdered detergents?

Kebanyakan mesin basuh di Malaysia mempunyai pilihan untuk menggunakan formula serbuk atau cecair. Jika tidak, dilute RGD powder ke dalam air suam, dan bolehlah digunakan as ‘liquid form’ :)

Is Rockin’ Green phosphate free? SLS Free?

Yes, Rockin’ Green is 100% phosphate free. It is SLS free, and also animal by-product free, never tested on animals…. biodegradable… and a bunch of other Mother Earth Rockin’ Goodness!!

 

Mahu dapatkan Rockin’ Green Detergent? click sahaja button di bawah! :)

buynow-boy

Cloth Diaper Detergent List

 

Apakah detergent yang sesuai untuk basuh cloth diaper

Secara umumnya ciri ciri detergent yang sesuai untuk cloth diaper adalah ia TIDAK mempunyai :

– Softener

– Enyzme

– Bleach/ Whitener

– Anti-bacterial properties

– Oils

Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper

(Available locally in Malaysia)

  • Rockin’ Green Detergent
  • Autumnz – Baby Safe Laundry Detergent
  • Charlie’s Soap (powder)
  • Pureen HAD (powder)
  • Pureen HAD (liquid)
  • Tiny Bubbles Detergent
  • LunaCare Detergent
  • Nellie’s Laundry Soda
  • Mountain Green
  • BumGenius Diaper Detergent – www.SentuhanBayu.biz

Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper

(Currently NOT available locally in Malaysia yet)

  • Crunchy Clean
  • Country Save
  • Bio-Vert (with no perfume)
  • Alltitude
  • Bi-O-Kleen Laundry Powder
  • Charlie’s Soap (liquid)
  • Dropps Baby
  • Nature Clean
  • Vaska

Other detergents that is NOT formulated for cloth diaper BUT is said to be safe for cloth diaper

(Have been tried/ tested by others)

  • BabyOrganix Kids Wear Liquid Cleanser
  • Might Detergent
  • Fab
  • Trojan
  • Kuat Harimau
  • Cosway Ecomax Delicate Fabric Wash – for cp and cd

Others that is NOT a detergent BUT can be use to wash cloth diaper

(Note : Might not be as effective as the other detergent though)

  • Soap Nut
  • Laundry Ball

Detergents that is not suppose to use for cloth diaper

(And yet there is still people using it to wash cloth diaper)Pureen Kiddiwash

 

  • Pureen ABD
  • Cosway Kiddiewash
  • Kao Attack
  • Nappikleen
  • Top Detergent
  • Dynamo
  • Basic H (Shaklee)

6 cara melipat prefold dengan mudah!

About Prefolds 

grovia_prefolds_fan

 

Prefold diapers atau “prefolds” are your basic cloth diaper. They consist of several layers of an absorbent material, usually cotton (also comes out with bamboo ), sewn together. A prefold has three sections, with the middle being the thickest and most absorbent. When you see a prefold described as “4x8x4” this means that it has two outer sections of 4 layers of material and one middle section with 8 layers. Some diapers only have 4 absorbent layers in the middle, so they would be 4x6x4.

These diapers are usually a rectangular shape and vary in length and width. You can find them as small as 9.5 x 13 inches for preemies or as big as 15.25 x 20.5 inches for a toddler. Most babies will only need two or three sizes to last through their diapering years. Prefolds are not water proof and do require a cover.

670px-Fold-a-Prefold-Diaper-Step-3

Tutorial : How To Fold A Prefold

1) The Newspaper Fold

2) The Bikini Twist

3) Burrito fold

4) Safari fold

Prefold-Diaper-Folds

5) The Jelly Roll Fold

jelly rolled fold

6) The Easyfold/Trifold/ Pad fold (Folding A prefold into A cover) 

padfold

** Side Notes :

1) Add extra layers – Of course dalam penggunaan cloth diaper, we always have to trial and adjust :).. untuk serapan tambahan, boleh add booster/doubler di tengah-tengah prefold atau  prefold insert/newborn prefold (letakkan newborn prefold di tengah lipatan prefold as a ‘booster’)

2) Put a stay-dry liner –  Since prefold adalah material organic dan tidak stay dry, boleh add stay dry liner like fleece untuk memberi rasa kering pada bayi dan juga memudahkan proses membasuh sekiranya terkena poo.

 

7 Perkara yang perlu anda tahu berkenaan ‘Bamboo Fabric’ pada cloth diaper

7 Big “NO” for Bamboo Fabric

bamboo-forest

Bamboo fabric adalah fabric yang sangat popular dalam penggunaannya pada cloth diaper sebagai penyerap atau lining. Namun begitu fabric ini juga sangat sensitif dan perlu di handle dengan baik bagi memastikan ia dapat digunakan untuk jangka masa yang lebih lama!

Adakah anda tahu, improper wash and care will shorten your diaper’s lifespan!

Washing & caring tips for bamboo diaper:

1. Elakkan dari menggosok dengan berus, wring/twist the fabric

Bamboo fiber akan mudah hilang ikatan fabric jika direndam terlalu lama. jangan menggosok dengan menggunakan berusterlalu kuat. Kalau perlu memerah bamboo fabric, janganlah terlalu kuat. It will lead to shortened life. Laundry net is recommended if you choose to machine wash your diaper.

2. Elakkan objek  tajam

Due of its water absorption, wet bamboo fabric increase its weight significantly. If it is hung on the nails, hooks and other sharp objects, it will cause some of the local fibers to fracture easily. Line or flat dry is highly recommended!

3. Elakkan suhu yang terlalu tinggi

Suhu maksimum bagi bamboo fabric adalah sekitar 60 degree C. Kami amat menyarankan menggunakan air pada suhu biasa atau suam , no hotter than warm (up to 40 degC). Jemur atau flat dry when possible. If you need to tumble dry, please do on low setting (only gentle and cool cycle).

4. Jangan rebus atau rendam bamboo fabric di dalam air yang mendidih. 

Berhenti dari merebus atau merendam bamboo fabric anda di dalam air yang mendidih. Proses ini boleh menyebabkan fabric bamboo yang fragile terurai dengan lebih cepat dan of course, jangka hayat bamboo fabric akan menjadi singkat!

5. Avoid high concentration of alkaline cleaning agent

Bamboo fiber adalah material yang fragile dan delicate. Ia perlu di uruskan dengan gentle dan tidak boleh bertahan dengan penggunaan detergent yang terlalu kuat. Most of the regular detergent in the market is too harsh on bamboo fabric and your baby delicate skin! So jika anda pengguna tegar any organic material seperti bamboo, amatlah disarankan untuk menggunakan detergent yang lembut dan tidak terlalu harsh seperti Rockin’ Green Detergent or any organic cleaning agent.

classic rock - watermelon

6. IMPORTANT: Elakkan penggunaan pelembut kain (softeners). Ia mengandungi bahan kimia yang akan mengubah struktur bamboo.

7. Jemur di bawah matahari adalah yang terbaik!

Machine drying is ok but don’t over do it! Over drying can result in damaged fabrics. So berpada pada dalam menggunakan dryer untuk bamboo fabric ya.

Bamboo fabric is delicate. Please take good care of your bamboo diapers. Always follow manufacturer’s washing instructions.

5 langkah mudah dalam membasuh cloth diaper

Apakah teknik yang betul dalam membasuh/ mencuci cloth diaper? Sebenarnya cara pengurusan berbeza mengikut individu. So jangan stress dengan membasuh CD ni. washing machine yang ada. tinggal kita tahu teknik yang betul, dan kemudian semuanya di hujung jari anda!

Mari explore 5 langkah mudah dalam membasuh cloth diaper!

5 langkah mudah mencuci cloth diaper

 

1. REMOVE SOLIDS

  • soiled CD maybe disebabkan oleh baby pee atau poo. Nak mudah, Bila dah dapat cloth diaper yang kotor di tangan, apa lagi.. terus proses kalau sempat sementara kita di dalam bilik air tu. kalau cloth diaper tersebut terkena poo, terus spray/buangkan poo tersebut ke dalam toilet bowl. lagi senang kalau pakai flushable/disposable liner, poo mudah dibersihkan dari cloth diaper.
  • Jika pakai pocket cloth diaper, boleh keluarkan insertnya terlebih dahulu, kemudian buangla segala bendasing (poo) yang ada pada cd.

2. BILAS

  • Bila poo/pee dah tak melekat lagi dekat inner cd, boleh la bilas/lalukan air pada cloth diaper sehingga bersih kemudian perah dan sangkut pada tepi baldi. Jadikan ia sebagai rutin bila masuk bilik air. Sementara sambil mandi, bilas je dengan air
  • Bilasan ini penting kerana jika kita biarkan CD terperap terlalu lama bersama pee/poo, chemical pada pee/poo ia boleh menyebabkan fabric mudah terurai/reput.

3. BASUH

  •  Ni paling senang. biarkan washing machine buat kerja dia :)
  • Bila sampai hari basuhan CD (sebaiknya selang sehari = 3 kali seminggu), campak semua cd yang kita dah rinse and sidai tepi baldi ke dalam mesin basuh. Jika perlu, boleh letakkan material cd yang sensitif seperti organic insert, atau washable liner ke dalam laundry net)..
  • Kalau tak pakai laundry net tu pun tak apa. biarkan ia bertebaran mesra di dalam mesin basuh.

4. BILAS

  • Bilasan ini kita biarkan mesin basuh melakukan tugas mereka. Tak perlu nak special cycle ke apa. cuma pastikan aras air yang digunakan cukup. Tidak terlalu banyak, tidak terlalu sedikit.  Gunakan detergent yang disarankan dan cd friendly.

line dry cloth diaper

5. JEMUR

  • Dah siap di basuh, maka bolehlah menjemur di bawah terik mentari atau kipas yang berpusing (jika duduk di kondo/apartment).

Mudah je kan sebenarnya, jika ia dijadikan rutin dan tahu teknik yang betul. :)

Happy Cloth Diapering :)

Sistem cloth yang diaper yang kita perlu tahu

Salam and hi!

Ramai yang confuse dengan cloth diaper ni sebab banyak sangat jenis dan brand dia. Nak nak tiap tiap bulan ada sahaja prints baru berada di pasaran. Tak mengapa, once dah faham, memang mudah je sebenarnya.

So, mari kita lihat jenis cloth diaper yang asas dan banyak dijumpai di pasaran Malaysia :). Lepas tu boleh decide, jenis mana yang sesuai dengan rutin harian kita dan baby :). Jangan iku ikutan ok?

Pocket diaper

diaper pocket-diagram

 

Pocket diaper adalah paling banyak dijumpai terutamanya di pasaran Malaysia.  Ia terdiri daripada lapisan luar yang kalis air, lapisan dalam yang stay dry dan of course ada bukaan seperti pocket untuk kita masukkan insert/penyerap basahan.

Selain mudah didapati dan boleh didapati dengan harga yang cukup murah, ia digemari kerana kita boleh adjust serapan diaper ini mengikut kesesuaian bayi masing-masing. So, kalau baby kita jenis yang heavy wetter, so kenalah pakai penyerap tambahan/doubler(booster pun nama lain bagi doubler)

Kebanyakan insert yang digunakan adalah jenis microfiber. Pada yang perlukan serapan yang lebih, boleh upgrade insert kepada material yang lebih banyak menyerap basahan seperti bamboo, hemp ataupun zorb.

Selain daripada insert, kita boleh guna bermacam macam material lain untuk dimasukkan ke dalam pocket diaper. Boleh masukkan flat diaper ataupun prefold ke dalam pocket. So, sangat flexible kan? Janji kena rajin untuk stuff insert ke dalam pocket. Alah, bukan lama manapun :)

Pros (kebaikan):

1. Boleh digunakan semasa keluar outing, di pusat jagaan /taska , waktu malam- sebab kita boleh adjust absorbency mengikut insert/penyerap yang digunakan :)

2. Sangat mudah digunakan – masukkan insert yang sesuai and tadaa… It’s ready to be use :)

3. Mudah di pakaikan pada bayi.. Nak mudah lagi, guna bukaan hook/loop (velcro). Pakai macam biasa :)

Keburukan (cons) :

1. Semasa rutin basuhan, perlu keluarkan insert/penyerap, which some mamas don’t like.😬😬

2. Some mamas don’t like the extra work of having to stuff pocket diapers before use.

3. Mencari booster/penyerap tambahan untuk pocket diaper adalah satu kerja yang merumitkan bagi sesetengah ibu

All-In-Ones (AIO’s)  

all in one

AIO juga terdiri daripada bahagian asas binaan cloth diaper iaitu lapisan waterproof/kalis air, lapisan stay dry yang bersentuhan dengan kulit bayi dan bahagian yang bertindak sebagai penyerap. Namun begitu, bagi AIO, lapisan penyerap telah dijahit bersama dengan body diaper (macam disposable tu).

so tak perlu nak stuff in insert lagi.. boleh terus je pakai.

Pros:

1. Sangat mudah digunakan! Semudah memakai disposable..opss, tapi cloth diaper is always pilihan yang selamat dan sihat 😊 Easy to use. These are perfect daycare and daddy diapers.

2. Tiada extra work utk stuff insert. Just pakai and siap 👍😊❤️No extra steps involved, just fasten on baby and go.

Cons:

1. All in one diaper mempunyai lapisan penyerap yang dijahit bersama diaper. Maka, kebanyakan aio diaper mengambil sedikit masa untuk kering. Untuk elakkan masalah ini : boleh pilih aio yang soaker/penyerapnya yang boleh dikeluarkan seperti Bumgenius freetime , pikapu, simplex dan juga grovia .

2. Serapan adalah terhad kerana serapannya dah tidak boleh diadjust lagi.  Namun begitu terdapat beberapa brands aio yang mempunyai option, atau bukaan yang membolehkan kita untuk tambah serapan diaper tersebut : simplex dan Belle & Jessee .May not be as absorbent as other types of diapers and you cannot customize absorbency like a pocket diaper, unless you add a doubler.

All-In-Two (AI2′s) 

all in two

These are very much like the AIO’s, but in two pieces instead of one. An AI2 consists of an outer water proof layer and a soaker that either snaps in or lays into the outer shell. Some AI2’s come with soakers that are topped with a stay dry material or can come with your choice of material to use for the soakers.

Pros:

1. cepat kering! kerana soaker tak attach pada diaper, so boleh jemur berasingan

2. Mudah digunakan, letakkan/butangkan soaker yang sesuai dan boleh dipakaikan pada baby. boleh mix and match dengan soaker yang bersesuaian dengan anak kita.

3. Requires no cover because it has a water proof outer shell.

4. Lebih jimat! sesetengah ai2 shell/cover boleh digunakan semula jika masih bersih. just air dry between changes. pilihan yang ekonomi bukan :)

Cons:

1. These diapers can sometimes be more expensive. They are often made with more expensive materials such as organic cotton and bamboo velour.

Fitted Diapers 

fitted

 

Fitteds diapers adalah diaper yang keseluruhan bahagiannya bertindak menyerap basahan. Fitted diaper tidak mempunyai lapisan kalis air (kecuali hybrid fitted), maka ia perlu dipakai bersama cover. Kebiasaannya material yang digunakan adalah natural fiber yang mempunyai serapan yang baik seperti cotton, hemp dan bamboo. Soakernya samada telah dijahit bersama diaper atau perlu di pakaikan secara berasingan, bergantung pada jenama fitted.

Pros:

1. Dries quickly when it has a snap in soaker.

2. Often fitteds come in cute prints, which can make using them a lot of fun.

3. Can be very absorbent and you can add doublers for more absorbency.

4. You can find covers made with PUL in fun colors and even prints, or you can explore the world of wool and fleece.

Cons:

1. Takes longer to dry when it has a sewn in soaker.

2. Requires a water proof cover, so not as convenient as an all in one diaper.

3. Can be costly when made out of more expensive materials such as bamboo.

Prefold Diapers

Prefold diapers  berbentuk 4 segi yang terdiri daripada beberapa lapisan yang tebal di bahagian tengah- tengahnya. Kebanyakan material yang digunakan adalah cotton atau campuran bersama material lain seperti hemp/bamboo.

Prefold terdiri daripada 3 bahagian di mana lapisan di tengah- tengahnya adalah paling tebal dan berfungsi dalam menyerap basahan. Jika prefold   Yang digunakan adalah 4 x 8 x 4 ini bermaksud, 2 bahagian di tepi prefold terdiri daripada 4 lapisan, manakala di tengah- tengahnya adalah 8 lapisan.

Prefold tidak mempunyai lapisan kalis air, maka penggunaan prefold memerlukan cover. Dalam keadaan tertentu, pin, atau snappi diperlukan dalam pemakaian prefold.
Pros:

1. Pilihan paling ekonomi! An economical choice. Prefolds cost considerably less than other types of diapers.

2. Mudah dibersihkan, cepat kering and tahan lasak. Wash easily, dry quickly, and are very durable.

3. Can add absorbency by using a doubler or folding an insert inside of it.

4. There are many different folds you can learn to make a more customized fit on your baby.

5. You can find prefolds in other materials that can be more absorbent such as hemp or bamboo.

Cons:

1. Have a bit of a learning curve, so prefolds can be intimidating at first.

2. Not very daycare and daddy friendly because of the learning curve.

3. Not all mamas think prefolds are as absorbent as other types of diapers.

Flat Diapers

flat diaper

A flat diaper atau lebih dikenali sebagai lampai kain yang putih (banyak dijumpai di pasaraya kalau di Malaysia). Ia terdiri daripada satu lapisan kain yang berbentuk 4 segi dan nipis serta kebanyakannya diperbuat daripada cotton/ kapas.

These diapers are probably the type of diapers your grandmother used and are making a huge comeback now. Flat diapers are like a prefold that hasn’t been sewn all together. To use a flat diaper, you fold it so that it takes on a shape to fit around your baby, making an absorbent layer where it’s needed. There are many different folds that you can learn and you will be surprised at how fun using these diapers can be.

flat origami fold

Pros:

1. Wash very easily and dry very quickly. No worry about stripping or special washing techniques.

2. Very economical – cost even less than prefold diapers.

3. The original “one size” diaper.

4. Can be “trifolded” into a cover like prefolds for maximum absorbency.

5. You can add a doubler or layer two flats together for added absorbency

6. Flats make great, inexpensive doublers and pocket stuffers.

7. Some mamas love to dye their flats and you can have fun learning different folds.

Cons:

1. Ibu perlu rajin belajar, tenguk you tube untuk cara lipat and pakai

2. Are not daycare friendly, juga not for old folks or daddy friendly

3. Often times require added absorbency, especially for toddlers and heavy wetters.

4. Require a water proof cover.

Sistem Cloth diaper apakah sesuai untuk saya?

Kita mesti tertanya-tanya . Sistem yang mana satu sesuai untuk anda. sebelum buat keputusan, anda boleh cuba setiap jenis cloth diaper dan sesuaikan dengan rutin harian dan basuhan anda. mungkin anda memerlukan lebih dari satu sistem.

jika ada anak di daycare, maybe boleh consider all in one/ pocket diaper with hook and loop closure. Mudah diuruskan oleh pusat jagaan.

Jika anak diuruskan sendiri oleh anda di rumah, maybe boleh consider cover and prefold system yang lebih simple dan mudah diuruskan.

Jika budget anda adalah terhad, of course pilihan cd yang ekonomi sesuai untuk anda. Pocket diaper dan prefold-cover sistem boleh dipertimbangkan.

Pastikan sistem diaper pilihan anda sesuai dengan rutin harian dan budget. Pastinya cloth diapering menjadi pengalaman yang menyeronokkan.. :)

Have fun mamas!